
När det gäller kaffe, vill jag inte påstå att jag är petig, men jag föredrar espresso. På café beställer jag sällan eller aldrig något annat än doppio (= dubbel espresso). Någon gång händer det att jag beställer en enkel espresso, men enbart i de fall jag redan tidigare under dagen druckit min doppio. Det händer någon enstaka gång att jag beställer en trippel, om jag är extra trött och vill ha lite mer i koppen. Annars föredrar jag min espresso ordentligt kort, utan extra vatten, mjölk eller socker.
På min arbetsplats erbjuds gratis kaffe ur automat. Där finns många val: cappuccino, au lait, chococoffe, wiener melange m fl. Ett av valen heter espresso men är i själva verket en form av mocca.Det smakar inget vidare, men det vanliga kaffet i automaten är i det närmaste odrickbart, så jag väljer oftast espresson, som är mocca, men med extra styrka.
Mocca är kaffe som tillreds i moccabryggare, som ofta felaktigt kallas för espressokokare. Det är de kokare som har midja, där man skruvar ihop den och som sätts direkt på plattan. Varje morgon innan jag lunkar till bussen, sveper jag i mig en dubbel mocca. Vid sällsynta tillfällen lyckas jag få till en riktigt bra kopp mocca, med en anings skum på ytan.
Ett tips till eventuella Göteborgsbesökare: en synnerligen god espresso med kvardröjande tjock crema eller annat val av kaffe, kan avnjutas på Bar Doppio (f d Mama Java) på Linnégatan. Ägaren, med söt engelsk brytning, huserar där hela dagen och han får varje gäst att känna sig speciellt utvald. Han säljer dessutom emellanåt en fantastisk frukost bestående av (måste sägas på engelska) "scrambled eggs on rye bread with smoked salmon & a sallad on the side". Gudomligt gott!
Men vad är det för skillnad på espresso och mocca?
SvaraRaderaDen där frukosten måste jag prova nästa gång jag kommer ner och hälsar på!
Bl a detta: Espresson har ett skikt skum överst som kallas crema. Det saknas på moccan, fast jag någon enstaka gång lyckas få till lite, lite skum från moccakokaren som tyvärr upplöses på en halvminut. Creman på en espresso ska enligt konstens alla regler ligga kvar hela tiden under avnjutandet och liksom fastna på koppinsidan allteftersom man dricker. Jag testar alltid creman på caféer genom att doppa en sked i den och hålla den upp och ned, för att avgöra konsistensen liksom. En bra crema är tjock och gräddig.
SvaraRadera