torsdag 20 mars 2008

Påskpassion

Påsken är fylld av passioner, inte minst musikaliskt, men min stora passion för tillfället är en ost vid namn TALEGGIO.

Jag köper en generös bit varje helg hos osthandlaren i Linnéområdets saluhall. Sen njuter jag en bit av den biten i x antal bitar under veckan. Jo, enligt min passion ska den avnjutas i små bitar. På salta kex, på rostat bröd eller helt enkelt som den är på ostbrickan, rumstempererad.

Taleggio är en kittost. Sitt ursprung har den i Val Taleggio, där den en gång i tiden lagrades i fuktiga grottor. Idag sker lagringen i stora lagringshus där luftflöde och luftfuktighet styrs för att i möjligaste mån likna klimatet i de tidigare grottorna och för att säkerställa en jämnare kavlitet. Den får sin karaktär genom att de tvättas, borstas eller bestänks med allt från saltlake till konjak eller calvados. De kallas också våtbehandlade ostar. Ostarna saltas, vänds, torkas och tvättas i många omgångar. Somliga är milda till smaken och försiktigt fruktiga, medan andra doftar gödselstack och har starka och eftertryckliga aromer och beska. Basen i Taleggio är fet komjölk som får en tillsats av yoghurtkultur för att öka syrligheten samt kalvlöpe för stabilisering. Taleggio mognar inifrån. Den lagras vanligen i 6-10 veckor och benämns i litteraturen redan på 1200-talet. Andra kända kittostar är port salut, éppoisses, livarot och vacherin.

Den kan även användas i matlagning. Prova den grillad till färska fikon och med lite honung ringlad över! Jag har även sett ett enkelt recept med pasta, exempelvis fettucine med stekt svamp, typ shiitake och skivor av taleggio ovanpå. Mums!

1 kommentar:

  1. Tack för intressant ostinformation! Hade t ex ingen aning om att Port salut var en kittost! Själv blir det inte så mycket ost nu medan vi äter enligt blodgruppen. Bara färskost, get-och fårost är tillåten. Vi hittade en hård getost som är "gettegod". Man kan använda den som parmesan ungefär.Tror maken skrivit om den i sin blogg.

    SvaraRadera